LÁZNĚ BĚLOHRAD – Zahájení lázeňské sezóny ozdobené rekordem
- Autor: Město Lázně Bělohrad
- Kategorie: Lázně Bělohrad
126. otevření lázeňské sezóny proběhlo v sobotu 22. května v areálu Anenských slatinných lázní v Lázních Bělohradě. Program byl pečlivě připraven tak, aby se během dne bavily všechny generace. Tradiční akce, kterými byly ukázky práce Střední zahradnické školy Kopidlno či vystavení historických vozidel z Veteran Car Clubu Jičín, doplnil pokus o gastronomický rekord. Divácky velice zajímavá podívaná začala slavnostním nástupem všech kuchařů. Celkem 26 kuchařů a kuchařek se pokusilo o zápis do České knihy rekordů agentury Dobrý den a Muzea rekordů Pelhřimov. Cílem tohoto pokusu bylo vytvořit nejdelší šunkovou roládu v České republice, která by měřila úctyhodných 20 metrů. Šéfkuchař Anenských slatinných lázní Radek Tonar se svými kuchaři spolupracoval se Střední školou gastronomie a služeb z Nové Paky. Jak řekl moderátor celého dne Vladimír Gernat hned při zahájení pokusu, šunková roláda by měla mít v průměru přibližně 5 cm a výšku 3 cm. Hlavně by ale měla měřit na délku 20 metrů, aby se pokus zdařil. Na výrobu rolády měli kuchaři necelé 3 hodiny. Nejdůležitějším a nejkritičtějším momentem bylo samotné srolování rolády, které muselo být provedeno všemi kuchaři najednou. Tento krok však zvládli bravurně, a tak následovalo její zaledování. V průběhu celého dne se hrál tenisový turnaj PURO KLIMA OPEN 2010, na němž byly k vidění známé osobnosti. V prvním patře Lázeňské rehabilitační kliniky proběhla autogramiáda Lázeňských povídek Jiřího Sehnala, doplněná o ukázku autorovy výtvarné tvorby. Jiří Sehnal žije v Lázních Bělohradě od roku 1945 a na Lázeňských povídkách, jež mají 4 díly, pracoval zhruba 4 roky. Celý program Otevření lázeňské sezóny byl ve znamení rekordů. S nimi je spjat také Lubomír Vaněk, který po celý den kreslil rychlokarikatury návštěvníků. Z tenisového turnaje přišel pokřtít knihu s názvem Lázně Bělohrad balsám pro tělo i duši legendární Antonín Panenka. Autorem knihy je Petr Kolář, který společně se starostou Bělohradu Pavlem Šubrem a zástupci vydavatelství a tiskárny popřáli knize spoustu nadšených čtenářů. Posledním úkolem, který dělil návštěvníky od rozřešení, zda se pokus povedl či ne, bylo symbolické zdobení rolády vlaječkami. Této etapy se s chutí zhostil starosta Pavel Šubr, předsedkyně představenstva Anenské slatinné lázně Jitka Ferbrová, ředitel Střední školy gastronomie a služeb Milan Pospíšil, herec Václav Vydra a zakladatel fotbalového klubu Amfora Petr Salava. Výsledek pokusu o gastronomický rekord vyhlásil prezident agentury Dobrý den Miroslav Marek. Týmu, složenému z šestadvaceti kuchařů a kuchařek, se rekord povedl a bude zapsán do České knihy rekordů. Na roládu se spotřebovalo například 8 kg šunky, 10 kg nivy nebo 160 sýrových pusinek na ozdobu. Program otevření lázeňské sezóny tím ovšem zdaleka nekončil a pokračoval až do pozdních odpoledních hodin.
Redaktor: Jitka Sochorová, kamera: Oldřich Havlíček, střih: Jitka Sochorová