Facebook Google+ YouTube
Aktuálně textem
Anketa
Jak často sledujete naše reportáže?

Každý den (371 hl.)
 
1x za týden (166 hl.)
 
2 - 3x za měsíc (181 hl.)
 
1x za měsíc (176 hl.)
 
Méně než 1x za měsíc (190 hl.)
 

Celkem hlasovalo: 1084
Novinky webu
08.02.2018: Hledáme spolupracovníky
Hledáme externí spolupracovníky na obsazení pozic redaktor, kameraman a střihač v regionu Jičín. Praxe v oboru vítána, ale není podmínkou. Naopak spolehlivost, zodpovědnost, samostatnost a flexibilita jsou nutné! Zájemci pište na e-mail: prace@nasetelevize.cz nebo volejte 608041782.

08.02.2018: NašeTelevize.cz na YouTube.com

Všechny reportáže můžete sledovat také na kanálu YouTube. images2_60

Odkaz najdete v horním pravém rohu. Vycházíme tak vstříc těm, kteří chtějí sledovat reportáže ve vyšší kvalitě. To je možné prostřednictvím počítače nebo televize s připojením k internetu.tv1_60telefon1_60 Nyní je také možné sledovat příspěvky i na chytrých mobilních telefonech, takže teď už Vám žádná reportáž neuteče :-) Najdete zde všechny reportáže od roku 2011.


07.09.2011: Zajímavosti z Chlumce nad Cidlinou
Víte, kdo vaří nejlepší guláš? Nebo kdo jsou mistři světa v hasičském sportu? Podívejte se na reportáže z Chlumce nad Cidlinou, které nově najdete na našem webu.  
Kalendář akcí
V příštích 14 dnech není plánována žádná akce.
Vyhledávání
Nechce se vám procházet rubriky? Použijte vyhledávání!

Vyhledat text

Rozšířené vyhledávání
Registrovaný uživatel
Jméno:
Heslo:


Registrace | Info
Zapomenuté heslo

LITOMYŠL - Válečná kuchyně v Regionálním muzeu

Pardubický kraj
Autor příspěvku: CMS-TV Litomyšl - http://www.comvision.cz
09. 11. 2008
Původně se v Regionálním muzeu v Litomyšli měla 22. října konat přednáška na téma 1. světové války. Pak ale jeden z pracovníků dostal nápad připomenut válečná léta jinak. To když v depozitáři našel několik dobových receptů na pokrmy z různých náhražek. Dlouhá válečná léta totiž přinesla krizi v zásobování potravinami a vůbec omezení zemědělské produkce.

Návštěvníci muzea mohli okusit chlebovou polévku, komisárek, tedy černý chléb, listy květáku na způsob kapusty a vdolky z kukuřičné mouky. Na bramborové palačinky a lívance z ovesných vloček si mohli namazat  rosol z jablečných slupek a ohryzků. Nápojový lístek tvořila voda, melta a čaj z malinového a ostružinového listí. Za 1. světové války byli odvedeni všichni muži ve věku od 18 do 50 let, což se samozřejmě promítlo i do zemědělství. Už v dubnu 1915 musel být zaveden přídělový systém. Základní potraviny se kupovaly pouze na lístky a během války se snižoval příděl i kvalita. Vždy se ale najde někdo, kde se má dobře, když se ostatním nedaří.  Aby se mohli návštěvníci lépe vcítit do doby a pocítit řádně kontrast, zahráli si dva pracovníci muzea na keťasy. Zatímco ostatní ochutnávali náhražkovitou válečnou kychyni, oni povečeřeli kachničku se zelím a knedlíkem. Recepty podávaných válečných pokrmů maximálně dodržovaly pokyny a ingredience z archivních materiálů, ovšem s ohledem na dostupnost.
Doporučujeme